Nederland acht Michelin sterrenrestaurants rijker

Maandag 13 januari, werd traditiegetrouw de lijst met sterrenrestaurants gepresenteerd in het Amsterdamse DeLaMar. Uit deze lijst blijkt dat Nederland er acht restaurants bij heeft met een Michelinster. Ook zijn zeven restaurants hun ster kwijtgeraakt, maar twee daarvan zijn gesloten.

Van de acht restaurants die er een ster bijkregen liggen de meesten in Brabant en Limburg:

Eden (Valkenswaard), Marrees (Weert), Versaen (Ravenstein), Beluga Loves You (Maastricht), Rantrée (Maastricht), Noble Kitchen (Cromvoirt), Zout en Citroen (Oosterhout) en Graphite by Peter Gast (Amsterdam).

Nederland telt nu 111 sterrenrestaurants. Slechts twee hebben het maximale aantal van drie sterren: Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen. Vorig jaar was er een derde driesterrenrestaurant, De Leest in Vaassen, maar afgelopen oktober besloten de eigenaren na 17 jaar met het restaurant te stoppen.

Dit jaar zijn er geen tweesterrenrestaurants bij gekomen. Dat betekent dat er in Nederland zeventien tweesterrenrestaurants zijn.

Naast de Michelinsterren werden nog drie andere prijzen uitgereikt. De Young Chef Award ging naar de 23-jarige Cas Pikaar van restaurant Doyy in Eindhoven. Peter Bruins van restaurant de Bokkedoorns ontving de Service Award en de beste sommelier van het jaar is Koen van der Plas van Kasteel Heemstede in Houten.

Bekijk hier het complete overzicht van alle sterrenrestaurants