Meer interesse voor virtuele events vanwege coronavirus

Voor de congres- evenementenbranche is de komst van het coronavirus slecht nieuws. Bijeenkomsten worden afgelast, met als gevolg extra kosten en verloren business. Zonde, vindt Matthijs Otto, oprichter van NetworkTables: "Je hebt alleen een nieuwe locatie nodig: online!" De tijd voor virtuele events is rijp. 

Van offline naar online

Otto pleit al jaren voor online evenementen. Met NetworkTables lanceerde hij in 2015 een innovatieve tool om netwerken op evenementen te vergemakkelijken. In 2017 werd het product op verzoek van het World Business & Executive Coaching Summit toepasbaar gemaakt voor virtuele evenementen. Een lucratieve stap: deelnemen wordt laagdrempeliger, de kosten kelderen en de CO2-uitstoot vermindert. 

Sinds een paar weken ziet het bedrijf een piek in het aantal aanvragen. Otto: ,,Mocht er een corona-besmetting plaatsvinden tijdens een evenement, is de rekening voor de organisator. Een behoorlijk risico. Via de virtuele wegen willen zij events toch laten doorgaan, maar een online bijeenkomst organiseren is een vak apart. Bijna niemand heeft de juiste technologie in huis, wij wel!” 

Innovatieve tool

NetworkTables fungeert als schakel tussen een videoconferencing/webinar platform en de aanwezigenlijst. De deelnemer plant een-op-een-afspraken, schrijft in op workshops en presentaties en interactieve rondetafelgesprekken. Bijeenkomsten vinden hoofdzakelijk plaats via Zoom, een zeer snel groeiend Amerikaans platform voor video- en audioconferenties.

De relevantie van het innovatieve concept bewees zich al eerder. In minder dan twee jaar tijd won NetworkTables drie prestigieuze prijzen in de internationale evenementenindustrie: tweemaal de Future Of Meetings Award en de Event Technology Award  ‘Best Technology for Building Event Attendance’.

Voor beurzen zoals het vorige maand geannuleerde Mobile World Congress in Barcelona en de tot juli uitgestelde Hannover Messe is dit concept vanzelfsprekend minder interessant. Daar draait het om fysieke ontmoetingen en het sluiten van handelscontracten. 

Vooral universiteiten oriënteren zich steeds meer op nieuwe concepten voor congressen. Internationale contacten zijn in de academische wereld van groot belang, maar buitenlandse reizen hebben een enorme impact op het milieu. Het onderwijs loopt al voorop met het organiseren van virtuele Massive Open Online Courses, waarbij hoger onderwijs toegankelijk wordt gemaakt voor een grote groep studenten.