Bijna 20% daling van internationaal toerisme in 2020

De coronacrisis heeft het internationaal toerisme hard geraakt. Waar het in eerste instantie enkel effect leek te hebben op de Chinese en Aziatische herkomstmarkten, zorgt het virus inmiddels wereldwijd voor uitdagingen.

Veel landen hebben maatregelen genomen: de grenzen zijn gesloten voor internationaal bezoek, vakantiegangers worden teruggehaald naar eigen land en inwoners wordt verzocht thuis te blijven. Het aantal internationale bezoekers is daardoor in de laatste weken drastisch afgenomen. 

Het effect op het toerisme zal voor 2020 groot zijn. Tourism Economics verwacht in een recent uitgebrachte publicatie dat het aantal bezoekers tussen de 10  en 20 procent zal dalen. Ze geven daarbij aan het ‘downside scenario’ het meest reëel te vinden, gezien de laatste ontwikkelingen van het virus. In dit scenario verwachten ze 263 miljoen minder bezoekers voor 2020 dan een jaar eerder.

De dip, zo verwachten ze, zal veel sterker zijn dan het geval in eerdere situaties van de SARS-crisis of de laatste economische crisis. Toch is er ook een lichtpuntje te noemen, want hoewel de dip groot is, zal het herstel in 2021 ook groot zijn. Men verwacht dat het internationaal toerisme in 2022 (bij het ‘baseline scenario’) of 2023 (bij het ‘downside scenario’) weer volledig hersteld is.

Bekijk de volledige verwachting van Tourism Economics.